Automatizarea restaurantelor: 3 instrumente interesante
Chiar si astazi, multi restauratori cred ca automatizarea este necesara doar pentru a prelua o comanda si a elimina un cec - dar nu este asa. Sistemul de automatizare a restaurantelor va permite sa configurati si sa combinati toate procesele de afaceri: de la promovarea restaurantului pana la deservirea oaspetilor.
De exemplu, puteti automatiza orice: preluarea comenzilor, introducerea comenzilor la casa, trimiterea comenzilor la bucatarie, tiparirea controalelor prealabile, generarea de rapoarte financiare, controlul calitatii serviciului ospatar.
Alegerea programului si functionalitatea necesara pentru munca este influentata de amploarea institutiei. O afacere mica cu 15-30 de locuri poate folosi, in general, doar un sistem POS pe o tableta.
Totusi, daca ai un restaurant, atunci nu va puteti lipsi de solutii complexe.
Sa ne uitam la exemplul a 3 procese de afaceri, cum se realizeaza automatizarea inteligenta a bucatariei, achizitiile si planificarea.
1. Managementul bucatariei este partea cea mai minutioasa a unui restaurant.
Bucataria este o linie de asamblare. In mod traditional, pentru a transfera informatii despre comenzi din sala restaurantului in bucatarie, se foloseste tehnologia de imprimare de serviciu, care necesita instalarea de imprimante in toate procesele de gatit.
O solutie mai moderna, care devine din ce in ce mai populara atat in restaurantele fast-food, cat si in cele cu servicii complete, este vizualizarea informatiilor despre comanda pe ecranele instalate in bucatarie, asa-numitele monitoare ale bucatarului.
Dupa ce chelnerul introduce comanda la casele de marcat, toate informatiile necesare pentru gatit sunt afisate pe monitoarele instalate in fabrica si sunt imediat disponibile pentru toti angajatii din bucatarie.
Sistemul de ecrane de bucatarie va permite sa digitalizati timpul de executie al fiecarei etape de gatit, sa analizati blocajele folosind rapoarte si sa lucrati la imbunatatirile acestora. Asa se formeaza standardele de calitate care va garanteaza acelasi burger aromat sau pizza cu o crusta crocanta de fiecare data.
Restaurantele care au putut automatiza transferul informatiilor despre comanda din sala restaurantului in bucatarie au putut creste:
- Viteza de gatit;
- Reduce costurile;
- Evitata confuzia in comenzi;
- Alocatia corecta a responsabilitatilor in bucatarie.
2. Automatizarea achizitiilor - un transportor al activitatilor de achizitie.
Automatizarea achizitiilor si comenzilor de marfuri intr-un restaurant va permite sa obtineti beneficii financiare - costurile sunt reduse, cifra de afaceri este imbunatatita si eficienta operationala a personalului este crescuta.
Pentru a asigura buna functionare a restaurantului, este necesar ca bucataria sa aiba intotdeauna toate produsele necesare pentru gatit. In acelasi timp, locul in depozit este limitat, iar termenul de valabilitate al unui numar de produse nu permite crearea de stocuri mari.
Sistemele moderne au un mecanism convenabil de control al depozitului care va permite sa setati nivelurile minime si maxime de stoc pentru fiecare produs, monitorizeaza datele de expirare si va permite sa plasati automat o comanda la furnizori pentru acele marfuri care se epuizeaza. Totodata, sistemul avertizeaza cumparatorul cu privire la discrepanta dintre preturile de achizitie si lista de preturi a furnizorului si poate chiar bloca achizitia la un pret suprapret daca se face setarea corespunzatoare. De asemenea, sistemul urmareste automat livrarile si va solicita datele scadente pentru fiecare factura, astfel incat sa puteti mentine cu usurinta relatii bune cu furnizorii dvs. Prin optimizarea stocurilor si controlul preturilor de achizitie, costul poate fi redus semnificativ.
3. Smart analytics: formarea unui plan de achizitii, productie si nevoia anumitor angajati.
Sistemele devin interactive si inteligente.
Sistemele moderne analizeaza statisticile vanzarilor pentru perioadele trecute si creeaza o prognoza pentru viitorul apropiat, tinand cont de evenimentele si circumstantele curente si planificate. Pe baza acestei previziuni se calculeaza automat planul de achizitii, planul de productie si chiar necesarul anumitor angajati. Adica sistemul va informa restauratorul ca pana vineri trebuie sa cumparati aceste produse, pentru maine trebuie sa dezghetati aceste semifabricate, iar aici este programul optimizat al angajatilor, tinand cont de incarcatura din timpul zilei.
In plus, software-ul este capabil sa analizeze automat situatia din restaurant, sa urmareasca operatiunile periculoase si abaterile de la indicatorii planificati si sa notifice managerul prin intermediul smartphone-ului.
Singurul lucru care nu a fost inca automatizat este comunicarea umana cu oaspetii, un element integral al serviciului.
Cum implementez cele de mai sus in restaurantul meu?
Functionalitatea de mai sus este implementata folosind software-ul iiko. iiko este un sistem all-in-one de automatizare pentru restaurante si cafenele care va permite sa automatizati un restaurant de la A la Z. Proprietarul primeste in timp real toate informatiile despre activitatea restaurantului si, in timp ce oaspetii primesc cele mai bune servicii, deoarece programul ajuta personalul restaurantului, motivandu-i sa devina mai buni.
Puteti obtine informatii despre utilizarea acestor solutii si puteti calcula costul proiectului dvs., apeland expertul nostru.